Северна Корея изстреля няколко крилати ракети към Жълто море

По-рано обяви, че ще използва ядрено оръжие заради пристигането на американска подводница

22.07.2023 | 10:11 Редактор: Вяра Димова
Северна Корея изстреля няколко крилати ракети към Жълто море

Северна Корея изстреля крилати ракети към западните си води, след като по-рано заплаши да използва ядрено оръжие заради пристигането на американска подводница, способна да носи ядрени оръжия, в Южна Корея.

От Сеул са засекли няколко изстрелвания от около 4 часа сутринта местно време, предава CNN. Страната работи със САЩ за анализиране на спецификациите на ракетите, казва се в съобщение на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Изстрелванията следват предупреждението на севернокорейския министър на отбраната Кан Сун Нам по-рано тази седмица, че изпращането на USS Kentucky в региона поставя Пхенян в рамките на правото му да използва ядрено оръжие.

Заместник-прессекретарят на Пентагона на САЩ Сабрина Сингх критикува Северна Корея за заплахата, като я определи като "опасна". Сеул отрича разполагането на подводницата да е военна демонстрация пред Пхенян.

USS Kentucky Ohio-class SSBN пристигна в южното пристанище на Южна Корея Пусан във вторник и приключи посещението си в петък. Кратковременното ѝ посещение е във връзка с постоянното разполагане на стратегически активи на САЩ в региона за противодействие на севернокорейските заплахи.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС