Северна Корея изстреля балистични ракети в Японско море

Ракетите са прелетели на разстояние до 600 км с максимална височина от около 50 км

19.07.2023 | 17:16 Редактор: Елеонора Танева
Северна Корея изстреля балистични ракети в Японско море

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег във водите между Корейския полуостров и Япония, предаде АФП. Южнокорейските военни съобщиха, че са засекли изстрелването от района Сунан в Пхенян, откъдето ракетите са прелетели около 550 км, преди да паднат в морето, което Южна Корея нарича Източно море, а Токио - Японско море, съобщи базираната в Сеул агенция Yonhap News.

Последното изстрелване на ракети се случи само ден след като Сеул и Вашингтон проведоха първата си съвместна среща на Консултативната група по ядрени въпроси.

Обединеният комитет на началник-щабовете осъди ракетните изстрелвания и ги нарече "актове на значителна провокация", които вредят на мира в региона.

"Нашите военни ще поддържат твърда позиция на готовност, базирана на способности да отговорят категорично на всякакви севернокорейски провокации", се казва в изявлението.

Междувременно японският министър на отбраната Ясуказу Хамада също потвърди, че ракетите са прелетели на разстояние до 600 км с максимална височина от около 50 км и очевидно са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, информира БГНЕС.

Той добави, че е възможно те да са се движили по неправилна траектория.

Министър-председателят Фумио Кишида също осъди последното изстрелване и заяви, че Северна Корея е нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които ѝ забраняват да разработва балистични ракети и ядрени оръжия, и заяви, че Пхенян заплашва "мира и стабилността в международната общност".

Миналата седмица Пхенян изстреля балистична ракета с голям обсег във водите между Корейския полуостров и Япония, като твърди, че е поставила нов рекорд по време на полета - 74 минути и 51 секунди, което е най-дългото време за севернокорейска ракета.

През тази година страната е изстреляла 14 ракети, включително междуконтиненталните балистични ракети Hwasong-15, Hwasong-17 и Hwasong-18, както и първия си военен шпионски сателит през май, който обаче се разби в Корейско море.

Снимка: БГНЕС