Тайно внесен през Китай? Снимаха Ким Чен Ун със сгъваем смартфон

Телефонът бил до севернокорейския лидер при изстрелването на най-мощна балистична ракета

13.07.2023 | 10:31 Редактор: Вяра Димова
Тайно внесен през Китай? Снимаха Ким Чен Ун със сгъваем смартфон

Докато севернокорейският лидер Ким Чен Ун направляваше изстрелването на най-новата и най-мощна балистична ракета на страната си тази седмица, на масата му лежеше лъскава джаджа: сгъваем смартфон.

Снимки, публикувани от официалния вестник Rodong Sinmun, показаха нещо, което прилича на сребрист сгъваем телефон в черен кожен кейс, поразително подобен на устройствата Galaxy Z Flip на Samsung или китайските телефони Huawei Pocket S.

Снимката от изстрелването в сряда на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) с твърдо гориво Hwasong-18 моментално отприщи спекулации за това откъде е телефонът.

"Ако предметът на снимката е сгъваем телефон, много е вероятно той да е бил тайно внесен в Северна Корея през Китай", съобщи южнокорейският вестник Joongang Ilbo.

По силата на санкциите на ООН на Северна Корея е забранено да внася или изнася електронни устройства, пише БГНЕС.

Любовта на Ким към джаджите е била обект на любопитство в миналото. Той е бил сниман да използва продукти на Apple, включително iPad и Macbook.

Според Световния справочник на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) само около 19% от населението на Северна Корея има достъп до мобилни телефони. 

Снимка: БГНЕС