Сестрата на Ким Чен Ун заплаши САЩ с шокиращи последствия

КНДР редовно заплашва Вашингтон и Южна Корея

11.07.2023 | 11:56 Редактор: Искра Ангелова
Сестрата на Ким Чен Ун заплаши САЩ с шокиращи последствия

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Йо Чен, заплаши Съединените щати с "шокиращи последствия", ако не спрат разузнаването от въздуха над страната им, пише The Guardian.

Според нея в понеделник, 10 юли, американски разузнавателен самолет уж е навлязъл в източната икономическа зона на КНДР поне осем пъти.

"В дългосрочен план ще има шокиращ инцидент на това място", предупреди тя.

Съединените щати реагираха на изявлението, като призоваха КНДР да не прибягва до ескалация и да се "включи в сериозна дипломация“. В същото време Южна Корея като цяло отрече американски самолет да е навлязъл в икономическата зона на КНДР.

Северна Корея редовно заплашва САЩ и Южна Корея, като изстрелва ракети в Източно море почти всеки път, когато провеждат съвместни учения. Подобен инцидент се случи миналия месец, когато говорител на министерството на отбраната на Северна Корея издаде съобщение, осъждащо съвместните американско-южнокорейски военни учения и заплашвайки с отмъщение, пише "Фокус".

На фона на постоянните заплахи от Северна Корея, САЩ заявиха, че планират да изпратят атомна подводница в Южна Корея "скоро". КНДР нарече подобна стъпка ескалация на ситуацията в региона и "граница на ядрена война".

Снимка: БГНЕС