Испания включи на пълни обороти газовите си централи, за да се справи с жегите

Потреблението е нараснало след масовата употреба на климатици

21.07.2023 | 07:32 Редактор: Вяра Димова
Испания включи на пълни обороти газовите си централи, за да се справи с жегите

Испания се видя принудена да включи всичките си газови централи, за да се справи с нарасналото потребление на ток заради високите температури, предаде агенция Ройтерс, като се позова на промишлената асоциация Седигаз.

Страната, както и редица други, е обхваната от гореща вълна, която тласна температурите над 40 градуса по Целзий. Повишената употреба на климатици доведе до нараснало потребление на електричество.

Във вторник, когато газовите централи произведоха около 30% от електричеството в Испания, системният оператор трябваше да прибегне до всички производствени мощности, работещи с природен газ, за да посрещне търсенето, съобщиха от Седигаз. Тези централи играят важна роля особено вечер, около 22:00 ч., когато потреблението е все още високо, но приносът на соларните мощности е минимален, отбелязва Ройтерс.

Между 1 юни и 19 юли газовите централи са произвели около 22% от електричеството в Испания, съобщиха от Седигаз. Миналата година тези централи произведоха почти една четвърт от електричеството в страната, информира БТА.

Ел Корте Инглес -  една от най-големите търговски вериги в Испания, съобщи по-рано тази седмица, че продажбите на климатици са скочили, както и на охлаждащите постелки за домашни любимци.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС