Посолството на Украйна: Русия да прекрати шантажа с "игрите на глада"

Москва излага милиони хора по света на риск от глад и растящи цени на храните, пише в позицията

20.07.2023 | 13:24 Редактор: Елеонора Танева
Посолството на Украйна: Русия да прекрати шантажа с

Оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно е руски шантаж с глад. Русия използва храната като оръжие. Тази позиция изрази посолството на Украйна в България във връзка с отказа на Русия да продължи участието си в зърнения коридор.

"Над 400 милиона души по света разчитат на жизненоважни украински зърнени доставки, за да осигурят хранителната си сигурност, предимно в Азия и Африка.

Русия системно възпрепятства нормалното функциониране на Черноморската инициатива за зърно. Продоволствената сигурност е ключов компонент от Формулата за мир на президента Зеленски, която има за цел да възстанови справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и резолюциите на Общото събрание на ООН. Ние призоваваме всички държави и организации да участват в прилагането на този важен компонент на Формула.

Русия излага милиони хора по света на риск от глад и растящи цени на храните откакто отказва да продължи участието си в Черноморската инициатива за зърно", пише в позицията на украинското посолство.

Това, според украинските дипломати, е част от "умишлената руска стратегия за дестабилизиране на азиатските и африканските страни. Руските терористи искат тежката хранителна криза да предизвика социални вълнения, миграция и политически катаклизми".

Украйна призовава международната общност да заеме принципна позиция и да се присъедини към усилията на Украйна да спаси жизненоважния износ на зърно за света.

"Всички трябва да работят заедно, за да защитят най-много уязвими хора, на които Русия се стреми да навреди. Русия трябва да спре да играе на "игри на глада" с хора по целия свят. Предизвиквайки покачване на цените на храните, Русия иска да спечели повече пари от собствения си селскостопански износ", коментират от посолството.

От документа става ясно, че украинската страна няма съмнение, че атаките по ключовите украински морски пристанища - Одеса и Чорноморск, са умишлени, тъй като са от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност.

Украйна призовава да бъдат предприети съвместни и решителни действия, за да може да се гарантира, че "руското изнудване с храна се провали, и украинският износ на храни да продължи безпрепятствено, дори ако Русия не даде одобрението си".

Украйна изпрати официални писма до президента на Турция и генералния секретар на ООН, предлагайки тристранно продължение на Черноморската инициатива за зърно или неин еквивалент. Украйна призовава всички държави-членки на ООН да се присъединят към нея в това усилие за защита на живота не само в Украйна, но и по света. От Мароко до Китай и от Индонезия до Ливан.

Снимка: БГНЕС