Руснаци минират тела на загинали украински военни, разполагат с промишлени количества

Плътността им достигала 1500 броя на квадратен километър

19.07.2023 | 16:37 Редактор: Вяра Димова
Руснаци минират тела на загинали украински военни, разполагат с промишлени количества

Месец и половина след началото на украинското контранастъпление военните и анализаторите открояват един от основните проблеми пред войските на Киев: териториите пред руските позиция са минирани плътно, а украинските части нямат достатъчно техника за разчистването им.

"Наистина не напредваме толкова бързо, колкото бихме искали. Трябват ни бързи резултати, но това практически е невъзможно", признава в интервю за БиБиСи командирът на украинските сухопътни части генерал Александър Сирский с оглед на многото минни полета в източната и южната части на Украйна. Според различни оценки на места плътността на мините достига 1500 броя на квадратен километър.

Руснаците имат полза от тактиката на минирането в комбинация с други военни аспекти, където те имат превес - локално превъзходство в артилерията и при вертолетите, особено Ка-52, отбелязва Никлас Мазур от Центъра за изследвания в сферата на сигурността към университета ЕТН в Цюрих.

По думите на украински войници, руската армия минира завладените територии, редувайки противотанкови и противопехотни мини. Но това не означава, че устройствата винаги са разположени по определен предсказуем начин, пишат в доклад анализатори от британския Кралски институт за отбранителни изследвания. Те отбелязват също, че Русия не изпитва дефицит на мини.

Украинските сили са се сблъсквали и с мини капани, замаскирани като обикновени предмети, както и с изскачащи мини, поразяващи с множество шрапнели всичко наоколо. Имало е и случаи на минирани тела на загинали военни, пише DW.

"Това, което наблюдаваме, е буквално промишлено разполагане на мини", каза още през май, преди началото на контранастъплението, ръководителят на украинската програма по разминирането от организацията HALO Trust Майкъл Нютон.

Плътно минирани са участъци с ширина от 5 до 15 километра пред основните опорни пунктове на руските сили, особено в Запорожка област.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Въпрос
преди 9 месеца
Другарю Иванов, като си толкова умен и смел, какво чакаш та не идеш да се включиш на първа линия ?тъкмо ще се оправиш по бързо. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 2
Петров
преди 9 месеца
Ходи ги пускай лично..специалист. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 5
Иванов
преди 9 месеца
Затова си има касетъчни бомби пускат се върху мините и разчистват бързо останалите бомби върху всичко руско жива сила техника мостове складове Сигнализирай за неуместен коментар