Statista: Стабилна украинска подкрепа към Зеленски, 58% одобряват как води войната

Едва 3% са в другата крайност - не подкрепят методите му

19.07.2023 | 15:48 Редактор: Вяра Димова
Statista: Стабилна украинска подкрепа към Зеленски, 58% одобряват как води войната

По-голямата част от украинците одобряват начина, по който президентът Володимир Зеленски се справя с продължаващата война с Русия. Популярността му рязко нарасна малко след като Москва нахлу в разкъсаната от война страна миналата година.

Година след избухването на пълномащабния конфликт през февруари 2022 г. 58% от украинците силно одобряват начина, по който Зеленски води войната, показват данни, публикувани от Statista. Още една трета от анкетираните донякъде одобряват лидерството на Зеленски, според данните за февруари 2023 г.

4% от анкетираните казват, че донякъде не одобряват, а 3% отговорят, че категорично не одобряват методите на Зеленски. Допълнителни 2% намират въпроса за труден за отговор или не отговарят.

Цифрите са сходни с тези през юни 2022 г. Въпреки това процентът на одобрение на Зеленски през последната година е значително по-висок от предвоенните данни. През март 2021 г. само 12% силно одобряват, 26% процента донякъде одобряват действията на Зеленски, като 53% не го одобряват.

Всички респонденти са на възраст над 18 години и анкетирани чрез компютърно подпомогнати телефонни интервюта. Данните включват украинци, живеещи в Украйна, въпреки че не включват тези, които живеят в територии, контролирани от подкрепяните от Русия сили, като района на Донбас в Източна Украйна и анексирания Кримски полуостров.

Въпреки че населението на Украйна беше стимулирано от нейните военни усилия, Зеленски също така се наложи да се справя със скандали, често включващи корупция. Той уволни множество лица от високопоставени позиции през януари 2023 г., пише dnes.bg.

Рейтингът му на одобрение в Украйна остава висок във всички възрастови групи, докато Украйна продължава да се бие с руските сили. В отделен набор от данни, публикуван от Statista, младите хора в Украйна показват най-висок рейтинг на одобрение за Зеленски в началото на есента на 2022 г.

Снимка: БГНЕС