Обвиниха 16 души в заговор за фалшифициране на изборите в САЩ

Те са привърженици на Доналд Тръмп

19.07.2023 | 13:14 Редактор: Михаела Кирилова
Обвиниха 16 души в заговор за фалшифициране на изборите в САЩ

16 души са обвинени в заговор за фалшифициране на изборите в САЩ, както и на някои документи. Въпросните привърженици на Доналд Тръмп се представили за електори от избирателната колегия в щата Мичиган. Главната прокурорка на щата Дейна Несъл обясни, че обвиняемите са се срещнали тайно в мазето на щаба на републиканската партия в Мичиган, където подписали документи, представяйки се за електори. Джо Байдън спечели изборите през 2020 в Мичиган.

Обвиняемите са извършили престъплението с надеждата, че техните гласове ще наклонят везните в полза на Тръмп, обяснява АРД. 

"Това е лъжа. Те не са били избрани за електори от избирателната колегия. Всеки един от обвиняемите е бил наясно с това", казва Несъл във видеообръщение.

Действията на лъжливите електори е уронило авторитета на изборния процес и е повлияло негативно на общественото доверие в него. Освен това действията им са явно нарушение на закона, подчертава прокурорката. Обвиняемите може да получат присъди между пет и 14 години в затвора.

Изходът от изборите през 2020 г. и опитите да се предотврати предаването на властта във Вашингтон все още занимават САЩ. В продължение на месеци специален следовател проучва дали Тръмп трябва да бъде обвинен в престъпление в този контекст. Тръмп обяви, че очаква да му бъде повдигнато обвинение.

Бившият американски президент заяви във вторник, че специалният следовател Джак Смит му е изпратил писмо, с което го информира, че официално е "мишена" на разследването на атаката срещу Капитолия. 

Смит му е дал четири дни, за да се яви пред т.нар. голямо жури, "което почти винаги означава арест и повдигане на обвинение", добави Тръмп. 

В Съединените щати голямото жури е таен непрофесионален състав, който играе основна роля в разследванията и взема решение за повдигане на обвинение. Прокурорите често дават на заподозрените възможност да дадат показания пред голямо жури преди евентуално повдигане на обвинение. Според съобщения в медиите Тръмп не желае да се яви пред съдебния състав.

Специалният следовател Смит, назначен от главния прокурор Мерик Гарланд през ноември, провежда две паралелни разследвания на федерално ниво: едното е за секретни документи, които Тръмп е пренесъл от Белия дом в частния си дом в Мар-а-Лаго, Флорида, в края на мандата си в началото на 2021 г., а другото е за евентуална наказателна отговорност на Тръмп за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Радикални поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, когато трябваше да бъде официално удостоверена победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. Преди това Тръмп призова привържениците си да се отправят на шествие към Капитолия и да се изправят срещу "несправедливостта". В седмиците преди това действащият президент твърдеше, че е станал жертва на масова измама на изборите-твърдение, което беше опровергано многократно, пише DW.

Междувременно Тръмп може да бъде обвинен и в щата Джорджия. След президентските избори през 2020 г. прокуратурата на окръг Фултън с град Атланта започна разследване на опитите на Тръмп и неговите съюзници да обърнат резултата от изборите в южния щат. Прокурор Фани Уилис планира да вземе решение за евентуални обвинения през август.

Снимка: БГНЕС