Русия събуди украински градове с ракети "Калибър" и дронове

Кметът Кличко също потвърди за експлозии в Киев

19.07.2023 | 08:23 Редактор: Искра Ангелова
Русия събуди украински градове с ракети

През нощта руските сили са нанесли поредна атака срещу територията на Украйна с ракети "Калибър" и дронове. След полунощ в редица области на страната е обявена въздушна тревога, като системите за ПВО са сработили в Киев, Одеса и Запорожие, съобщава РБК-Украйна.

Рано сутринта силите и средствата за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на Украйна в района на Киев в покрайнините на украинската столица са свалили всички ударни безпилотни апарати на руснаците, увери в Telegram ръководителят на Киевската градска военна администрация (КГВА) Сергей Попко. В съобщението си той уточнява, че руснаците са организирали "широкомащабна въздушна атака с помощта на БпЛА Shahed".

"Безрезултатно. Дори в покрайнините на столицата ПВО откри и унищожи всички вражески дронове", написа Попко, цитиран от "Фокус".

Кметът на града Виталий Кличко също потвърди за експлозии в украинската столица. По предварителни данни няма жертви и разрушения, но информацията все още се уточнява.

Няколко експлозии са чути и в Одеса, обяви на свой ред началникът на местната областна военна администрация Олег Кипер. Първата е избухнала около 01:00 часа, час по-късно са последвали още две.

"Останете в укритията до края на въздушното нападение. Не се доближавайте до прозорците, не снимайте и не афиширайте работата на силите за ПВО", цитира агенцията думите му.

От ВВС на Украйна съобщиха, че са регистрирани многократни изстрелвания на крилати ракети "Калибър" от Черно море. "Регистрирани са многократни пускове на крилати ракети Х-22 от южно направление! Одеска област - стойте в укритията!“, призоваха от командването.

Въздушна тревога бе обявена също в Николаевска и Херсонска области в южната част на страната.

Снимка: БГНЕС