Байдън и президентът на Израел се борят за стабилност в Близкия изток

"Някои врагове погрешно ни разбраха, че може да имаме различия", каза Исаак Херцог

19.07.2023 | 07:16 Редактор: Искра Ангелова
Байдън и президентът на Израел се борят за стабилност в Близкия изток

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Израел Исаак Херцог подчертаха близките връзки на страните си във вторник на среща в Белия дом, въпреки напрежението в отношенията на САЩ с правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху относно еврейските селища и гражданските права, съобщи CNN.

Позовавайки се на проблеми, включително и на нарушенията на човешките права от страна на Нетаняху, няколко депутати демократи заявиха, че няма да присъстват, докато Херцог ще говори на съвместно заседание на Конгреса в сряда - последният ден от двудневното му посещение в САЩ.

По време на срещата в Овалния кабинет Байдън заяви на Херцог, че ангажиментът на Америка към Израел е твърд и непоклатим. Байдън заяви, че двете страни работят заедно за постигане на по-голяма стабилност и интеграция в Близкия изток. "Много тежка работа. Имаме още много работа за вършене, но има напредък", каза той.

Като държавен глава Херцог играе до голяма степен церемониална роля в политиката на страната си. Той похвали Байдън като "огромен приятел" на Израел.

"Има някои наши врагове, които понякога погрешно смятат, че фактът, че може да имаме някои различия, влияе на нашата неразрушима връзка", каза Херцог, цитиран от БГНЕС.

Връзките бяха обтегнати заради разширяването на израелските селища на окупирания Западен бряг, както и заради съдебната реформа, провеждана от дясното правителство на Нетаняху и атакувана от антиправителствени протестиращи в Израел.

Херцог трябваше да се срещне и с вицепрезидента Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Снимка: БГНЕС