Курти: Намалихме присъствието на косовската полиция, проправяме път за избори

"Косово изпълнява добросъвестно споразумението с ЕС за деескалация, постигнато в Братислава", обяви той

18.07.2023 | 20:44 Редактор: Вяра Димова
Курти: Намалихме присъствието на косовската полиция, проправяме път за избори

"От миналата седмица намалихме с 25% присъствието на косовската полиция в трите северни общински сгради", заяви министър-председателят на Косово Алабин Курти. Той подчерта, че Прищина подготвя почвата за нови извънредни избори в Севера, съобщи "КоССев".

Миналата седмица в Братислава заместникът на Курти, Бесник Бислими, постигна ново споразумение от четири точки за деескалация в Севера с пратеника на ЕС за диалог между Белград и Прищина, Мирослав Лайчак.

Курти съобщи още, че тези части остават в Севера, но ще отидат там, където е необходимо. Той обяви, че в Севера има 800 полицаи ("не само албанци") и че 547 сърби са напуснали полицейските структури.

Според споразумението от Братислава косовското правителство подкрепя провеждането на нови избори в Севера след лятото. Албин Курти потвърди, че Прищина започва да се подготвя за извънредни избори, и в същото време заяви, че това споразумение вече се изпълнява.

"Сега започваме да подготвяме почвата за предсрочни избори. Косово изпълнява добросъвестно споразумението с ЕС за деескалация, постигнато в Братислава", написа Курти в Twitter, цитиран от БГНЕС.

Международната общност неведнъж е подчертавала, че при новите избори неразделна част от тях е осигуряването на участието на сърбите, които от ноември миналата година бойкотират косовските институции.

Снимка: БГНЕС