Животът в Турция пак поскъпна, увеличиха цените на бензина и дизела

Икономисти прогнозират по-висока инфлация

18.07.2023 | 14:17 Редактор: Вяра Димова
Животът в Турция пак поскъпна, увеличиха цените на бензина и дизела

В началото на тази седмица животът в Турция отново поскъпна. Причината - правителството увеличи данъка върху бензина и дизела. Цените на колонките на бензиностанциите в Истанбул се увеличиха с близо една пета - от 27 на 34 турски лири на литър, пише ФАЦ. Това е равностойно на 1,16 евро на литър.

Средното възнаграждение в Турция обаче е далеч по-ниско от това в Германия, например. Минималната работна заплата, на каквато работят около 40 на сто от турците, е в размер на 400 евро.

Икономистите очакват вдигането на цените на петрола да увеличи отново инфлацията, която за миналия месец беше над 38%. Регламентът има за цел също така косвено да попречи на по-нататъшното увеличаване на бързо нарастващия дефицит чрез ограничаване на търсенето на вносен петрол.

Дефицитът през юни е достигнал 219,6 млрд. турски лири (8,4 млрд. долара) в сравнение с излишъка от 118,9 млрд. лири (4,5 млрд. долара) през предходния месец, според данни, публикувани от Министерството на финансите. На годишна база разликата се е увеличила почти седем пъти, уточнява Bloomberg.

Министерството на финансите обоснова увеличението с необходимостта да се наберат средства за възстановяване след земетресението в началото на февруари. Финансовите последици от бедствието, при което загинаха над 50 000 души, се оценяват на повече от 100 млрд. долара, обяснява ФАЦ. 

По-високите данъци върху горивата не са първата стъпка към бюджетна консолидация чрез увеличаване на приходите, откакто президентът Реджеп Ердоган спечели парламентарните и президентските избори в края на май. Само преди седмица ДДС беше увеличен с 2 процентни пункта. Редица други данъци и такси също бяха увеличени, пише DW.

Поредицата от увеличения може да доведе до инфлация от около 60% в края на годината, казва доцентът по икономика в истанбулския университет "Коч" Джем Чакмаклъ пред Bloomberg.

Снимка: БГНЕС