Заради инфлацията: Заплатата в Турция скача с още 34%

Това е второто увеличение на минималното заплащане за тази година

20.06.2023 | 16:18 Редактор: Юлиан Христов
Заради инфлацията: Заплатата в Турция скача с още 34%

Властите в Турция вдигат месечната минимална работна заплата с още 34%. Увеличението ще бъде в сила от 1 юли.

Това е второто увеличение за тази година. По този начин правителството се опитва да предпази домакинствата от високата инфлация. Месечната нетна минимална заплата ще се увеличи до 11 402 турски лири (близо 483 долара), съобщи министърът на труда и социалната сигурност Ведат Ишихан.

"Комисията за оценка на минималната работна заплата приключи работата си със споразумение между работниците и работодателите", каза Ишихан.

Той добави, че данъчните облекчения за работодателите ще продължат да се прилагат. Президентът Реджеп Ердоган, който спечели президентските избори в края на миналия месец обеща, че правителството му няма да позволи работниците да бъдат "смазани от" високата инфлация.

"От името на моята нация бих искал да благодаря на всички заинтересовани страни, особено на работниците и работодателите, които допринесоха за определянето на минималната работна заплата в рамките на културата на консенсуса", написа Ердоган в Twitter след съобщението, пише БГНЕС.

Инфлацията достигна 24-годишен връх от 85,5% през октомври, което накара Анкара да повиши минималната работна заплата със 100% в рамките на миналата година.

За последно през януари Турция повиши заплатата с 54,5% до 8 500 турски лири.

Оттогава насам годишната инфлация се понижи и през май спадна до 39,6% благодарение на правителствена мярка за безплатно предоставяне на природен газ, която компенсира повишаването на цените на други стоки.

Снимка: БГНЕС