Бум на котки с птичи грип, 25 са починали или евтаназирани

СЗО: Нито един човек, контактувал със заразени котки, не е съобщил за симптоми

17.07.2023 | 17:25 Редактор: Елеонора Танева
Бум на котки с птичи грип, 25 са починали или евтаназирани

Полша е първата страна, която съобщава за "голям брой" котки, заразени с птичи грип на голяма територия, съобщи СЗО. Уточнява се, че рискът от заразяване на хора остава нисък.

Световната здравна организация заяви, че откакто миналия месец полските здравни власти са я информирали за необичайни случаи на смърт на котки в цялата страна, 29 котки са дали положителен резултат за птичи грип H5N1. Те са сред 46 котки и един каракал, отглеждан в плен, изследвани за вируса, съобщи тя. 14 от заразените животни са били евтаназирани, а други 11 са починали. Последният смъртен случай е регистриран на 30 юни, съобщава АФП.

"В момента източникът на излагане на котките на вируса е неизвестен и епизоотичните разследвания продължават", се казва в изявлението на СЗО.

От края на 2021 г. в Европа се наблюдава най-тежкото досега огнище на птичи грип, а Северна и Южна Америка също преживяха тежки епидемии. Напоследък се наблюдава тревожен скок на инфекциите при бозайниците.

Здравната агенция на ООН посочва, че преди това е било докладвано за спорадично заразяване на котки с H5N1.

"Но това е първият доклад за голям брой заразени котки в широк географски район в рамките на една държава", заяви тя, цитирана от БГНЕС.

Към 12 юли нито един човек, контактувал със заразени котки, не е съобщил за симптоми, заяви СЗО, като добави, че периодът на наблюдение на всички контакти е приключил. Тя подчерта, че рискът от заразяване на хора вследствие на контакт със заразени котки е оценен като нисък за общото население в Полша. Междувременно рискът за собствениците на котки, ветеринарните лекари и други лица, които могат да бъдат изложени по-редовно на контакт със заразени с H5N1 котки, без да използват лични предпазни средства, се оценява като нисък до умерен.

Инфекциите с птичи грип при хората са редки, но когато се появят, могат да причинят тежко заболяване с висок процент на смъртност. Случаите на H5N1 при хората обикновено са резултат от пряко или непряко излагане на заразени живи или мъртви домашни птици или на заразена среда.

От 2020 г. насам СЗО съобщи, че е получила 12 съобщения за случаи на H5N1 при хора по света. Четири от тях са били тежки случаи, докато осем са били леки или безсимптомни. 

Снимка: pixabay