Взрив в най-големия завод за ядрено гориво в Русия, Москва обяви тревога

Над 100 служители трябва да се явят в болница за преглед

14.07.2023 | 18:00 Редактор: Вяра Димова
Взрив в най-големия завод за ядрено гориво в Русия, Москва обяви тревога

В Русия е въведена ядрена тревога заради взрива в най-големия завод за ядрено гориво в страната. На над 100 служители на завода е наредено да се явят в болницата в Новоуралск за медицински прегледи. Според местни съобщения са отменени и отпуските на лекари.

Заводът обогатява уран за използване в атомни електроцентрали и е най-големият по рода си в света. Заместник-директорът на централата Юрий Минеев и кметът на Новоуралск Вячеслав Тюменцев казват, че няма опасност за местните жители и ги призоваха да не изпадат в паника, пише "24 часа". 

Длъжностните лица заявиха, че радиационният фон в предприятието и извън него е нормален, пише Express. Техник е загинал от "механично нараняване", причинено от пробив в контейнер с уранов хексафлуорид - химическо съединение, използвано при обогатяването на уран.

Снимка: архив, БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Японската атомна,американската атомна преди три месеца цистерните в Пенсилвания ,които се определят за два пъти по мощни от Черно бил, но е забранено да се говори в Америка и нейните сателит Сигнализирай за неуместен коментар
2
23 rate up comment rate down comment 6
Спомням си
преди 9 месеца
Чернобил....колко дни криеха комунистите и ядяха марули от Испания...А ние,овчичките ,кротко рупахме зеленото.... И после деца с уродства и рак....и няма виновни..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
36 rate up comment rate down comment 10
Да,да
преди 9 месеца
Типично по комунистически няма опасност Сигнализирай за неуместен коментар