Заради "необуздана русофобия" Русия закрива консулство в Полша

Полша заяви, че си запазва правото си да предприеме "ответни действия"

14.07.2023 | 15:31 Редактор: Юлиан Христов
Заради

Русия обяви, че затваря полското консулство в Смоленск, съобщиха световните агенции. Указът е подписан от премиера Михаил Мишустин.

"Предложението на руското министерство на външните работи за затваряне на полското консулско представителство в Смоленск се приема", се казва в текста на документа, публикуван в официалния руски портал.

В изявление на руската дипломация се уточнява, че полският посланик в Москва Кшищоф Краевски е бил извикан в руското външно министерство и му е била връчена нота, информираща го за затварянето.

"Атмосферата на необуздана русофобия, царуваща в Полша, която е на път да придобие патологични характеристики, изключва всякакъв "жест на добра воля" от наша страна", се подчертава в руското изявление.

Полша заяви, че си запазва правото си да предприеме "ответни действия" в отговор на това решение на руските власти. То е "враждебно и неразбираемо", се казва в изявлението на полското външно министерство.

"Решението на руските власти е демонстрация на все по-дръзките опити за фалшифициране на историята и да се отрече отговорността за действията на руската държава и на граждани на тази държава, известни поименно", добавя полското дипломатическо ведомство. То обвини Москва, че "нейните престъпления, извършени в Украйна, са продължение на тази варварска практика".

Смоленск, град с около 300 000 жители, се намира на няколко километра от мястото на Катинското клане, в което са загинали близо 22 000 полски военнослужещи, затворници на Червената армия. Те са ликвидирани от Сталин през 1940 година. На 10 април 2010 г. полският президент Лех Качински загина при самолетна катастрофа, отивайки именно в Смоленск, за да отдаде почит на жертвите на Катинското клане. Общо в катастрофата загинаха 96 души, припомня БТА.

Войната в Украйна доведе и без това обтегнатите отношения между Варшава и Москва до рекордно ниски равнища, отбелязва Ройтерс. Полша обвинява Русия, че се опитва да дестабилизира страната с кампании за дезинформация и шпионаж. Руската страна осъжда враждебното според нея отношение на Варшава.

Снимка: БГНЕС