ЕС налива €500 млн. за справяне с недостига на боеприпаси и ракети

Евродепутатите настояват за нова сериозна помощ за Украйна

13.07.2023 | 15:15 Редактор: Юлиан Христов
ЕС налива €500 млн. за справяне с недостига на боеприпаси и ракети

Европейският парламент прие планове за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети в ЕС за справяне с настоящия недостиг. За целта е предвидено финансиране в размер на 500 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Плановете са залегнали в закона за подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP), който има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да възстановят арсеналите си. Чрез въвеждането на целенасочени мерки, включително финансиране в размер на 500 милиона евро, ASAP има за цел да увеличи производствения капацитет на ЕС за справяне с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално артилерийски боеприпаси, ракети и техните компоненти.

Евродепутатите настояват да се гарантира, че страните от ЕС ще предоставят на Украйна боеприпасите, финансирани по това законодателство, без тя да подлежи на ограничения за износ.

"Днешният вот бележи още една крачка напред за сигурността и отбраната на Европа и за нашата непоколебима подкрепа за Украйна в лицето на продължаващата руска агресия. Изпълнихме най-неотложния аспект на закона: осигуряване на повече боеприпаси за Украйна. Това е доказателство за солидарността на Европа и за нашата колективна сигурност", заяви ръководителят на преговарящия екип на ЕП Кристиан Бушой от ЕНП, Румъния.

Законът беше приет с 505 гласа "за", 56 гласа "против" и 21 гласа "въздържал се". Сега той също трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС.

С него се подкрепя производството на боеприпаси в отговор на искането на Украйна към ЕС за доставка на артилерийски снаряди с калибър 155 mm и на споразумението на Съвета от 20 март 2023 г. по подхода с три направления в областта на боеприпасите.

Държавите членки бяха приканени спешно да прехвърлят боеприпаси от собствените си запаси в Украйна, споразумяха се да закупят съвместно един милион снаряда, а като трета цел е заложено увеличаване на производствения капацитет в европейската отбранителна промишленост

Снимка: БГНЕС