Русия: НАТО разширява пипалата си и се връща в епохата на Студената война

Според министерството на външните работи Алиансът тренира за настъпление в страната

13.07.2023 | 11:42 Редактор: Юлиан Христов
Русия: НАТО разширява пипалата си и се връща в епохата на Студената война

Министерството на външните работи на Русия заяви, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс бележи връщането на Алианса към мисленето и "схемите" от епохата на Студената война.

Не сайта на министерството е публикувана позиция, според която Западът "защитава интересите на 1 милиард" - населението на западните държави - и се бори за своята хегемония, като се опитва да спре формирането на многополюсен свят, включително с военни средства.

"За Запада "редът, основан на правила", е узурпиран прерогатив за нарушаване на международното право. Резултатът от действията на НАТО е добре известен - разпространение на огнища на нестабилност, разрушаване на държави, необуздан тероризъм, ненаказани военни престъпления, цивилни жертви, включително деца, безкрайни потоци от бежанци", се посочва в текста.

Министерството също така обвини НАТО в лицемерие, като посочва Русия като заплаха и в същото време увеличава военното си присъствие и изгражда военни складове в близост до руските граници, тренирайки за настъпателни действия срещу Русия по време на военни учения.

Дипломатическата служба изтъкна, че броят на военнослужещите в районите около Русия се е увеличил до 300 000 и никой не отрича, че срещу Русия са разположени системи за противовъздушна отбрана.

"НАТО последователно понижава прага за използване на сила и засилва ядрения компонент във военното планиране", се казва в съобщението.

В същото време Грузия, Босна и Херцеговина и Молдова са следващите на опашката за присъединяване към редиците на Алианса. Финландия и Швеция бяха приети по ускорен начин.

"НАТО разширява пипалата си в Индо-Тихоокеанския регион под измисления претекст, че развитието на ситуацията там "може да повлияе пряко на евроатлантическата сигурност", се посочва още в текста.

"Отчитайки установените предизвикателства и заплахи за сигурността и интересите на Русия, ние ще реагираме своевременно и по подходящ начин, използвайки всички средства и методи, с които разполагаме. В допълнение към вече взетите решения ще продължим да укрепваме военната организация и системата за отбрана на страната", се казва в него.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ахоха
преди 9 месеца
Пипала има, да! Нас вече ни задушава с най-голямото. Сигнализирай за неуместен коментар