След България: Зеленски отива при Ердоган в петък за зърнената сделка

Русия заплаши, че няма да позволи подновяването на сделката

06.07.2023 | 16:53 Редактор: Михаела Кирилова
След България: Зеленски отива при Ердоган в петък за зърнената сделка

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети в петък Истанбул за разговори с президента Реджеп Ердоган относно черноморската зърнена сделка и развитието на войната в Украйна, съобщи днес държавната Анадолска агенция.

Турция и ООН посредничиха при миналогодишната сделка, която позволява износ на зърно и други селскостопански продукти от черноморските пристанища на Украйна въпреки продължаващата война.

Но Русия, ядосана от някои аспекти на прилагането на сделката, заплаши, че няма да позволи по-нататъшното ѝ подновяване след 17 юли, напомня Ройтерс, цитирана от БНР.

Зеленски и Ердоган ще проведат разговори лице в лице, а също така ще присъстват на срещи между двете делегации, допълни Анадолската агенция.

Посещението на Зеленски ще бъде и преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващата седмица, на която Украйна се надява да постигне напредък по влизането си в алианса, в който членува и Турция.

Ердоган, преизбран миналия месец за нов петгодишен мандат, се стреми да поддържа силни връзки както с Киев, така и с Москва след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Турция, която е член на НАТО, не се присъедини към своите западни съюзници в налагането на икономически санкции на Русия, но също така доставя оръжия на Украйна и призова за зачитане на нейния суверенитет.

Снимка: БГНЕС