Зеленски: Бавните доставки на оръжие забавиха планираната контраофанзива на Киев

"На бойното поле всичко е минирано", обясни държавният глава

06.07.2023 | 07:15 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски: Бавните доставки на оръжие забавиха планираната контраофанзива на Киев

Бавните доставки на оръжие за Украйна забавиха планираната контраофанзива на Киев, което позволи на Русия да укрепи отбраната си в окупираните райони, включително с мини, заяви президентът Володимир Зеленски в телевизионно интервю за Си Ен Ен.

В разговор с Ерин Бърнет в украинския пристанищен град Одеса Зеленски разкри, че се е стремял да започне контраофанзивата срещу Русия "много по-рано" от действителното ѝ начало в началото на юни.

"Нашето забавено контранастъпление се случва поради определени трудности на бойното поле. Там всичко е силно минирано", каза Зеленски.

"Исках контраофанзивата ни да се случи много по-рано, защото всички разбираха, че ако контраофанзивата се разгърне по-късно, тогава много по-голяма част от нашата територия ще бъде минирана", призна държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че преди контраофанзивата е казал на американските и европейските лидери, че липсата на доставки ще доведе до повече жертви. "Благодарен съм на САЩ като лидери на нашата подкрепа, но им казах, както и на европейските лидери, че бихме искали да започнем контраофанзивата си по-рано, а за това ще ни трябват всички оръжия и материали. "Просто защото, ако започнем по-късно, ще върви по-бавно и ще имаме загуби на човешки животи, защото всичко е силно минирано - ще трябва да преминем през всичко", допълни Зеленски.

Снимка: БГНЕС