Столтенберг след удължения мандат: Съюзниците ми оказаха чест

Това е четвъртото удължаване на мандата на Столтенберг

04.07.2023 | 18:30 Редактор: Михаела Димитрова
Столтенберг след удължения мандат: Съюзниците ми оказаха чест

Мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе официално удължен с още една година.

"Съюзниците от НАТО ми оказаха чест, като ми удължиха мандата като генерален секретар до 1 октомври 2024 година", написа Йенс Столтенберг в Twitter. 

Бившият премиер на Норвегия е начело на Алианса от 2014 година, а причината за поредното удължаване е, че страните от Пакта не са постигнали консенсус около бъдещ негов наследник. 

Иначе се очакваше това да стане на срещата на върха на Алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли. Настоящото удължаване идва в момент, в който съюзниците подкрепят Украйна срещу агресията на Русия, но се стремят да избегнат пряк конфликт между Алианса и войските на Кремъл.

Това е четвъртото удължаване на мандата на Столтенберг.

През 2014 година той е избран, след като бившият германски канцлер Ангела Меркел поема инициативата, като първо му осигурява подкрепата на Съединените щати, след това на Обединеното кралство и накрая на останалите страни членки, припомня БНР.

Мнозина виждат в него стабилен лидер, който умее да постига консенсус в блока. Като негова голяма заслуга се изтъква запазването на единството в НАТО чрез постигане на баланс между страните, които настояват за по-голяма подкрепа за Украйна и другите, които са по-предпазливи. 

Снимка: БГНЕС