Байдън за удължения мандат на Столтенберг: Преведе Алианса през най-големите предизвикателства

Президентът на САЩ нарече военния съюз "по-силен, по-единен и целенасочен от всякога"

04.07.2023 | 16:00 Редактор: Михаела Димитрова
Байдън за удължения мандат на Столтенберг: Преведе Алианса през най-големите предизвикателства

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства удължаването с една година на мандата на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, като нарече военния съюз "по-силен, по-единен и целенасочен от всякога".

"Със своето стабилно ръководство, опит и преценка, генералният секретар Столтенберг преведе нашия Алианс през най-големите предизвикателства в европейската сигурност след Втората световна война", заяви Байдън в изявление, една седмица преди срещата на върха, която ще бъде посветена на отговора на НАТО на руската инвазия в Украйна.

По-рано Украйна похвали ръководството на Йенс Столтенберг на отбранителния алианс на НАТО, който е ключов военен партньор за Киев, след като неговите членове удължиха мандата му с една година, предаде АФП.

"Отлична новина за удължаването на мандата на Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО. Трудните времена изискват силно лидерство. Йенс Столтенберг демонстрира точно това. Очаквам с нетърпение по-нататъшното ни сътрудничество", заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба в социалните мрежи.

Генералният секретар ще остане на поста си до 1 октомври 2024 г. Мандатът му трябваше да изтече през октомври 2023 г. Той е удължен след решение на 31-те държави-членки на Алианса, предаде БГНЕС.

"За мен е чест взетото решение на съюзниците от НАТО да удължат мандата ми като генерален секретар до 1 октомври 2024 г.", написа Столтенберг в Twitter. "Трансатлантическата връзка между Европа и Северна Америка осигурява свобода и сигурност вече почти 75 години. В един по-опасен свят нашият алианс е по-важен от всякога", категоричен е той.

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, е ръководител на трансатлантическия алианс за сигурност от 2014 г. насам, като мандатът му вече беше удължаван три пъти преди това.

Решението означава приемственост на върха на НАТО, докато 31-те му членове се борят с двойното предизвикателство да подкрепят Украйна в отблъскването на инвазията на Москва и същевременно да избегнат пряк конфликт между НАТО и руските сили.

64-годишният Столтенберг е смятан в целия алианс за стабилен лидер и търпелив създател на консенсус.

Снимка: БГНЕС