Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гърдев: Трябва ни единна позиция към ЕС и НАТО, уязвими сме

"Конвенцията не се решава само от България", изтъкна експертът по международна сигурност

03.07.2023 | 20:42 Редактор: Вяра Димова

Съгласен съм, че през последните години сме изпращали смесени сигнали към ЕС и НАТО. Това, което наблюдаваме като дебати в българското общество, е нормално за една демократична държава, но когато излизаме на международната сцена, трябва да имаме единна позиция. Самите официални лица на Украйна заявяват, че са получили мигновена помощ от България. Ние продължаваме да излъчваме смесени сигнали. Това коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всяко едно разминаване във външната ни политика поставя страната в уязвимо положение. "Във външната политика се излиза с единна позиция и тя се дебатира от обществото", добави международният секретар на ИТН.

Пред Bulgaria ON AIR Гърдев каза как да повишим военния капацитет. "Сферата на сигурността не е въпрос на обща култура. Трябва да направим експертна комисия, оценка и мнение. И това да бъде заложено в бюджета", изтъкна гостът.

По отношение на Монтрьо той изтъкна, че Конвенцията не се решава само от България. "Много държави участват. Турция е основната държава, която изпълнява Конвенцията от Монтрьо. Към момента България трябва да осигури пълен капацитет за приемането на съюзническите кораби в норматива на Конвенцията на нашите пристанища. Ние се намираме в непосредствена близост до конфликта. Въпросът е да се обясни", коментира Гърдев.

Той призова експертите да говорят повече, за да е ясно на обществото. "Това липсва в комуникационната ни стратегия", отбеляза експертът по международна сигурност.

"Ясно трябва да се заяви, че България няма да участва в активните бойни действия", настоя Гърдев. Той коментира и думите на Медведев за ядрен апокалипсис. 

"Той е човек, който не взема решения. Той е елемент от пропагандата. С началото на войната и всички негови изяви, той играе лошото ченге", коментира международният секретар на ИТН.

Гледайте целия разговор във видеото.