Денков: България праща смесени сигнали към ЕС и НАТО

"Това е проблем за националната сигурност", каза премиерът

03.07.2023 | 15:00 Редактор: Юлиан Христов
Денков: България праща смесени сигнали към ЕС и НАТО

Премиерът Николай Денков смята, че България е и излъчила смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. 

"Това е проблем за националната сигурност заради напрежението и разделението в обществото", каза Денков. Той се срещна с военните аташета на България. Според премиера България би трябвало да участва по-активно в системата за сигурност. 

"Грузия, Армения, Украйна - всяка от тях има проблеми със съседите си, включително и завзети територии. България няма тази заплаха. Днес я няма, точно защото е член на Европейския съюз и на НАТО. Би трябвало да участва активно в това партньорство. Поради умишлено създавано разделение и напрежение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза. Проблемът е именно в тази политическа и военна неувереност, ние как искаме да се развием в рамките на тези два съюза?", каза премиерът.

Денков увери, че повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството.

"Уверявам ви, че министърът на финансите много добре разбира каква е ролята на модернизацията на армията и всичко трябва да върви в комплект и работата на парче да се състезаваме дали сега ще бъдат военновъздушните, а пък от другия път ще бъдат подводниците, или пък те ще се борят със сухопътните сили за 1 парче от бюджета. Това е практика, която сме дълбоко убедени, че трябва да оставим в миналото", каза още министър-председателят, цитиран от БНР.

В проекта за бюджет, финансирането на армията е разчетено на 1,88 процента от БВП. Очаква се на срещата на върха във Вилнюс след 10-ина дни, НАТО да препоръча 2 процента да е само началната стъпка за финансиране на отбраната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR