Министър Тагарев: България е водеща в лекуване на ранени украински военни

Министърът на отбраната се срещна с посланикът на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара

30.06.2023 | 17:10 Редактор: Вяра Димова
Министър Тагарев: България е водеща в лекуване на ранени украински военни

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара обсъдиха ползотворното сътрудничество за укрепване на евроатлантическото единство и солидарност и засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, както и конкретния принос на Италия като рамкова държава на многонационалната бойна група в България.

Двете страни изразиха пълна солидарност с Украйна и нейните легитимни усилия да се противопостави на руската военна агресия и да възстанови своята териториална цялост. В тази връзка Н. Пр. Джузепина Дзара приветства съставянето на редовно правителство в България и наличието на пълен консенсус сред членовете на кабинета за оказване на подкрепа на Украйна дотогава, докато е необходимо, като подчерта и значението на последващото възстановяване на страната.   

При обсъждането на новия пакет одобрена военна и военно-техническа помощ за Украйна министър Тагарев добави, че Република България е водеща държава по Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на ранени украински военнослужещи и изрази готовността на страната ни да се включи в подготовката на лица от украинските въоръжени сили за бойни санитари.

Министър Тагарев посочи, че бюджетът за отбрана е бил запазен при актуализацията, като се планира следващата година той да достигне 2% от БВП, а капиталовите разходи ще бъдат в размер на поне 20% от него. А по отношение на инвестиционната програма министърът добави, че ще бъде извършен преглед на проектите, за да гарантира, че са отразени най-новите ангажименти, които постъпват в процеса на планиране в НАТО.

Н. Пр. Джуизепина Дзара подчерта ролята на България и Румъния като гаранти на сигурността в Черноморския регион, която на свой ред е неразривно свързана със сигурността в Средиземноморието.

Снимка: Министерство на отбраната


1
1 rate up comment rate down comment 0
Arachne
преди 9 месеца
А българското население кой ще лекува и рехабилитира? Сигнализирай за неуместен коментар