Окончателно: Европейският съюз се присъедини към Истанбулската конвенция

Фон дер Лайен: Силен сигнал за решимостта на блока да предотвратява и наказва насилието срещу жени

01.06.2023 | 19:55 Редактор: Тодор Петров
Окончателно: Европейският съюз се присъедини към Истанбулската конвенция

Европейският съюз се присъедини към Истанбулската конвенция - ключов международен документ, насочен към защита на жените от насилие, с което разширява някои задължения на държавите членки, които отказват да я ратифицират. Европейският съвет, представляващ 27-те държави от ЕС, заяви, че е дал окончателното одобрение, необходимо за присъединяването към конвенцията.

Истанбулската конвенция беше създадена през 2011 г. от Съвета на Европа - международна институция за правата на човека, и влезе в сила през 2014 г. Тя изисква от подписалите го страни да създадат закони за защита на жените от насилие, сексуален тормоз, насилствено генитално осакатяване и принудителни бракове. Конвенцията включва конкретни мерки за защита на жените мигранти и търсещи убежище.

Въпреки че ЕС подписа конвенцията още през 2017 г. и възнамеряваше да се присъедини към нея, тази стъпка беше отложена, тъй като не всички от 27-те му държави членки я ратифицираха.

България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия не са го направили, а Полша, която я ратифицира, уведоми за намерението си да се оттегли. Много от тези държави възразяват срещу използването на думата "джендър" в Истанбулската конвенция, както и срещу образователните програми, включващи нестереотипни роли на половете. Някои твърдят също, че тя насърчава незаконната миграция, пише БГНЕС.

Задълженията, произтичащи от Истанбулската конвенция, в нератифициралите я държави от ЕС ще бъдат ограничени до областите, в които се прилага правото на ЕС: в публичните институции, правното сътрудничество по наказателни дела и по въпросите на убежището.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че присъединяването на ЕС към конвенцията е "силен сигнал" за решимостта на блока да предотвратява и наказва насилието срещу жени.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Bloomberg.com


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца