България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Убиват българки, докато партиите използват Истанбулската конвенция като плашило

Трябва спешно да се направи регистър на жертвите на домашно насилие, заяви Доротея Стефанова

15.05.2023 | 08:26 Редактор: Елеонора Танева

Европейският парламент подкрепи присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. На този фон, докато се търсят законодателни и правни промени, статистиката е повече от категорична - от началото на годината повече от 10 жени у нас са убити от своите партньори. 

"Решението на Европейския парламент не ни ангажира, това много сложен правен казус, важно е да продължим борбата за промени в Закона за защита от домашното насилие. Битката е дълга, за нея се говори от години. В миналия парламент имаше дебати на първо четене - промените бяха важни, включително за механизъм, който да осигури добра координация между институциите, осигуряване на кризисни и консултативни центрове във всеки град. Тези промени станаха жертва на политически игри, крайнодесни партии и БСП застанаха срещу тези крайно нужни промени", коментира представителят на неправителствената организация "Феминистки мобилизации" - Доротея Стефанова, в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ е нужен спешен регистър на случаите на домашно насилие. По последни данни тази година 13 жени са загубили живота си и това са случаите, които стават медийно достояние.

"Пътят напред е да видим как да въведем всички важни инструменти, които щяха да бъдат факт, ако бяхме ратифицирали Истанбулската конвенция. Превенцията е на първо място, адекватната защита, има нужда от кризисни консултативни центрове. Важно за превенцията е и общественото образование по темата - имаме нужда да се образоваме, което далеч не означава форма на джендър образование", обясни Стефанова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че дебатите около Истанбулската конвенция не трябва да пречат на законодателните промени, които да оказват превенция и да защитават жертвите на домашно насилие. 

"Истанбулската конвенция се използва основно като плашило, а може да бъде добър инструмент срещу домашното насилие. Ние не сме задължени да я приемем, това не пречи да се направят промени в Закона за домашното насилие. Може да се случи в обозримото бъдеще и би имало ефект", убедена е Доротея Стефанова.

Тя очаква протестите в защита на правата на жените и срещу домашното насилие да привлекат вниманието на политическите сили в страната и те "да спрат да използват правата на жените и темите за домашното насилие като изкупителна жертва в своите политически игри".

Гледайте целия разговор във видеото.


3
3 rate up comment rate down comment 0
Те
преди 11 месеца
За пръв път чувам за ,,права на жените"... Може би има права на мъжете, на хермафродитите и на др. по полов признак. Ясно е казано в международните документи, че ,,всички хора се раждат равни по права и човешко достойнство". Когато някой или някоя група иска повече или само за себе си права, това означава, че други хора/групи биват лишени от права. В този смисъл ИК дели хората на мъже/жени и на жертви/насилници. Е, аз не искам да съм в нито една от тези групи, независимо как се самоопределям . Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 0
не на НПО-тата на Со
преди 11 месеца
За противодействие на насилието има достатъчно държавни органи! Истанбулската конвенция иска да ги замени с НПО-та със същите права! Не! На Истанбулската конвенция! Крайната й цел е да разруши семействата, като градивни клетки на обществото! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Отнемане на българското гражданство на всеки, който подкрепя истанбулското извращение на ЕС (агресора сащ)! Сигнализирай за неуместен коментар