Русия отлага изборите в контролираните от нея украински територии?

Страната контролира около една пета от територията на Украйна

03.07.2023 | 19:53 Редактор: Михаела Димитрова
Русия отлага изборите в контролираните от нея украински територии?

Председателката на руската Централна избирателна комисия Ела Памфилова заяви, че ако ситуацията в контролираните от Русия украински територии се влоши, то руските власти могат да отложат произвеждането там на изборите за губернатори и регионални парламенти, насрочени за септември тази година, предаде Ройтерс.

Русия контролира около една пета от територията на Украйна, включително полуостров Крим, който анексира през 2014 г., както и части от украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, върху които части руските сили установиха контрол, след като нахлуха в Украйна през февруари миналата година.

Според руския президент Владимир Путин Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област са част от Русия, след като Москва едностранно ги анексира миналата година.

За Украйна и съюзниците ѝ едностранната анексия на четирите украински области е незаконна и невалидна. Позицията на Киев е, че руските сили трябва да се изтеглят от окупираните от тях украински територии.

"Тъй като ситуацията е наистина трудна, всичко може да се случи", каза Ела Памфилова на среща с Путин в Кремъл.

"Ако възникнат непредвидени обстоятелства и видим, че съществува сериозна опасност за живота и здравето на жителите, тогава ще имаме право да отложим тези избори в даден район", каза тя, на което руският президент отвърна: "Разбирам".

На 10 септември тази година се планира в Русия да бъдат произведени избори за ръководители на субекти на Руската федерация, както и за депутати в регионални законодателни органи, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС