12 000 войници на НАТО ще пазят срещата на върха във Вилнюс

В литовската столица се очакват 48 чуждестранни делегации с около 2400 членове

03.07.2023 | 17:52 Редактор: Михаела Димитрова
12 000 войници на НАТО ще пазят срещата на върха във Вилнюс

НАТО ще обезпечи сигурността за срещата на върха на пакта в литовската столица Вилнюс на 11 и 12 юли с до 12 000 войници, предаде ДПА.

За сигурността по време на срещите на високо равнище ще отговарят до 12 000 военнослужещи, включително 3000 литовски войници, съобщиха на пресконференция във Вилнюс днес литовски офицер, отговарящ за сигурността, и военен говорител.

В литовската столица се очакват 48 чуждестранни делегации с около 2400 членове, включително 40 държавни глави и до 150 други високопоставени политици, които трябва да бъдат защитени, казаха те.

Испанските военни преместват система за противовъздушна отбрана, разположена в Латвия, в съседна Литва, за да помогнат за защитата на срещата на върха на НАТО, съобщи испанското посолство във Вилнюс. Литва граничи с Русия и нейния съюзник Беларус.

"Можем да потвърдим, че Испания допринася за сигурността на срещата на върха на НАТО във Вилнюс с подразделение за противовъздушна отбрана "Нейсамс"(NASAMS)", заявиха от посолството пред информационната агенция БНС.

"Нейсамс" е разработена съвместно от Норвегия и Съединените щати. Тя е предназначена да противодейства на нападения от въздуха с безпилотни самолети, ракети или самолети, предаде БТА.

Освен това въоръжените сили на Германия разполагат в Литва системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и войници. Берлин също така ще предостави наземни, въздушни и морски способности за обезпечаване на сигурността на срещата на върха на НАТО, съобщи федералното министерство на отбраната в края на май.

Снимка: БГНЕС