Лукашенко: Путин щеше да унищожи Пригожин и "Вагнер", убедих го да не го прави

Беларуският лидер предупредил шефа на групировката, че ще бъде смачкан като "буболечка"

28.06.2023 | 08:12 Редактор: Юлиан Христов
Лукашенко: Путин щеше да унищожи Пригожин и

Президентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че е убедил руския лидер Владимир Путин да не "унищожава" групата "Вагнер" и нейния ръководител Евгений Пригожин, като изтъкна ролята си за спирането на военния бунт на наемниците, който предизвика криза в Русия през уикенда.

Лукашенко описа своята гледна точка за преговорите, довели до прекратяване на похода на Пригожин към Москва, и заяви, че олигархът сега се намира в Беларус по силата на сделка.

"Най-опасното нещо, както аз го разбирам, не е каква е била ситуацията, а как може да се развие и какви са нейните последици", заяви Лукашенко според беларуските държавни медии.

"Също така разбрах, че е било взето сурово решение - да се унищожи "Вагнер. Предложих на Путин да не бърза. Нека да поговори с Пригожин, с неговите командири", казва още Лукашенко, цитиран от БТА.

От своя страна, по думите на беларуския лидер, Путин му отговорил, че не може да се свърже с Пригожин.

"Слушай, Алекс, това е безполезно. Пригожин дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого", заявил руският лидер.

Но Лукашенко заяви, че е успял да се свърже с шефа на "Вагнер" и според неговия разказ го е предупредил, че ще бъде "смачкан като буболечка", ако войските на "Вагнер" продължат настъплението си към руската столица.

Два самолета, свързани с изпълнителния директор на "Вагнер" Евгений Пригожин, кацнаха в беларуска военновъздушна база край Минск във вторник сутринта, според сателитна снимка от BlackSky.

Кремъл признава на Лукашенко, че е помогнал за деескалацията на ситуацията, въпреки че разказът на беларуския лидер за събитията не е потвърден от Путин или Пригожин.

Снимка: БГНЕС