Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Спектакъл ли е ситуацията с "Вагнер" и ще бъде ли ликвидиран Пригожин?

"Истинският лидер на "Вагнер" е възможно да бъде Дмитри Уткин", каза д-р Христо Тутунаров

27.06.2023 | 22:00 Редактор: Михаела Кирилова

Наемничеството е нещо, което се използва от античността и дори наемните армии предхождат националните. Руснаците решиха да наваксват в тази посока, за да се конкурират със Запада. Преди "Вагнер", имаше прототипи на частни военни компании, една от тях завърши по сравнително сходен начин, така че това, което се случва, не е чак такава новост.

Това сподели д-р Христо Тутунаров в студиото на "Денят ON AIR".

Според д-р Тутунаров истинският лидер на "Вагнер" е възможно да бъде Дмитри Уткин, тъй като за разлика от Пригожин, той не е бил бандит, а човек с опит, който би могъл да задвижи такава компания. 

Той също така припомни, че свалянето на Пригожин е направено по възможно най-добрия начин и предположи каква ще е съдбата му.

"Единственият друг начин беше руснаци да избиват руснаци. На този етап това щеше да е още по-голямо петно за Путин. Сега Пригожин ще бъде държан под око изолиран. Може би няма да го ликвидират директно, защото ще е прекалено лесно за разшифроване", допълни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доколкото се отнася за бойците на "Вагнер", д-р Тутунаров направи направи предположения и за тях.

"По средата между това да се върнат при Путин в държавната армия, или да отидат при Лукашенко - те при всякакви положения ще имат съмнения за една част от бойците. Имам впечатление за тях, че имат добро поведение и също така са бивши военнослужещи. Всички са били наясно в какви действия участват. Даже изобщо не е изключено цялата ситуация а "Вагнер" да е била спектакъл. Пригожин за много кратко време стана много влиятелен и започна да си позволява да размахва пръсти на официалните власти", поясни той.

Д-р Христо Тутунаров сподели, че частните армии подбират служителите си само от своите държави и вероятността някой от бойците във "Вагнер" да е българин, е почти никаква.

И спомена неговата книга и сценариите, които е описал в нея: "В моята книга написах, че има два сценария - да има войни между корпорации, а не държави и не между национални армии, а частни военни компания. И вторият сценарий, когато светът се насити и нещата излязат извън контрол, частните армии бъдат забранени и ние ще върнем към държавните армии."

За финал той добави, че частните армии са много удобни на държавите защото те позволяват заобикалянето на някои правила. 

Гледайте целия разговор във видеото.