"Неучтиво": Турист издълба "Ivan+Haley 23" в Колизеума в Рим (+ВИДЕО)

Италианският министър на културата с остра позиция по случая

27.06.2023 | 10:28 Редактор: Михаела Димитрова

Италианският министър на културата призова мъж да бъде "идентифициран и санкциониран", след като е бил заснет да издълбава имената на себе си и на годеницата си в Колизеума в Рим, съобщава Си Ен Ен.

"Смятам за много сериозно, недостойно и признак на голяма неучтивост, турист да опорочи едно от най-известните места в света, историческо наследство, като Колизеума, за да издълбае името на неговата годеница. Надявам се, че който и да е извършил това деяние, ще бъде идентифициран и санкциониран, според нашите закони", написа италианският министър на културата Дженаро Санджулиано в Twitter.

В социалната мрежа се появиха и кадри на мъжа, издълбаващ с ключ надписа "Ivan+Haley 23" в една от стените на почти 2000-годишния амфитеатър.

Ако бъде признат за виновен за престъпление, мъжът може да получи глоба от най-малко 15 000 евро (16 360 долара) или до пет години затвор, информира  информационната агенция ANSA.

Подобен инцидент се случи през 2020 г., когато ирландски турист бе обвинен във вандализъм на Колизеума, след като служителите по сигурността го забелязаха да издълбава инициалите си и го докладваха на полицията.