България е сред най-уязвимите към дезинформация страни в Европа

Страната ни заема 35-о място сред 41 държави, като влошава позицията си с две места спрямо миналата година

25.06.2023 | 14:53 Редактор: Михаела Димитрова
България е сред най-уязвимите към дезинформация страни в Европа

България е на последно място сред държавите от ЕС в индекс за медийна грамотност за 2023 година, изготвян в рамките на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт "Отворено общество".

България заема 35-то място от общо 41 оценени страни в Европа, което я поставя сред най-уязвимите държави към дезинформацията. Индексът измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформацията и свързаните с нея негативни явления на базата на индикатори за качество на образованието, медийна свобода, доверие в хората и е-участие.

С резултат от 31 точки от възможни 100 България все пак изпреварва своите съседи Турция (36-то място с 29 точки) и Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изостава от другите си съседи Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки). Според клъстерния анализ, който разделя страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в четвърти предпоследен клъстер заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния пети клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия.

В сравнение с индекса за 2022 г. България пада с две места – от 33-то място през 2022 г. до 35-то място през 2023 г., като губи и две точки – от 33 точки през 2022 г. до 31 точки през 2023 г. Страната обаче остава в същия четвърти клъстер от общо пет такива. България се представя най-зле по индикаторите, свързани с образованието и свободата на медиите, а най-добре в категорията за новите форми на гражданско участие.

Повече прочетете в Investor,bg

Снимка: Pixabay