Машината за манипулации работи: Българите най-много се хващаме на фалшиви новини

Как да се предпазим от манипулация - коментар на Георги Марчев и Любомир Аламанов

02.04.2023 | 12:35 Редактор: Елеонора Танева

Във време на тежка политическа криза, в години на пандемия и война, фалшивите новини станаха част от ежедневието на много хора. Умеем ли да ги различаваме, за да не бъдем манипулирани?

"Българските потребители на социални мрежи са с най-високо доверие на информациите в тях. Липсата на авторитети и в медиите води до по-голямо доверие в социалните мрежи", заяви журналистът от FacktCheck.bg Георги Марчев в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

Той посочи, че честа практика е да се активират "тролове", които да се сменя разговора, темата, да се подпомагат промяната на общественото мнение по дадена тема. Другият вариант е чрез авторитетни говорители. Дори вече има много примери с TikTok, с хора, които са с много последователи. 

"Има съмнения, подозрения, частична информация, разобличаване на тролове, но някой да излезе и да каже например "това са троловете, свързани с кремълската пропаганда". Други създават сайтове гъби, в които се бълва измислена информация. Вероятно зад тях стоят пари, има рекламни банери, в основата им стои централизирана държавна машина, която разпръсква невярна информация", каза още Георги Марчев.

Експертът по публични комуникации Любомир Аламанов посочи, че това е едно от оръжията във войната за умовете и душите на хората.

"Все повече се разбира, че цялата кампания от дезинформация не е едностранен акт, еднократно усилие, а тотална война срещу цивилизацията. Връщане в мрачното Средновековие без наука, без права на хората и шанс за развитие, за да може различни диктатори в света да управляват", коментира Аламанов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът допълни, че в момента хората са притеснени и уплашени, от което машината за манипулации се възползва.

"Търсят първо обяснение защо така се случва и лесно решение как да се измъкнат от ситуацията. Дезинформацията е лесно решение, което се появява. В момента виждаме същото като при Хитлер - един диктатор в Кремъл казва, че "ако спрем една държава, ще спрем хомосексуализма". Затова е важно хората да имат много добра медийна грамотност, за да различават дезинформацията", каза още Аламанов.

Експертът по публични комуникации призова хората да бъдат внимателни, бдителни и да пазят правата си: "Политическата система е склонна да отнема човешки права".

Журналистът Георги Марчев уточни, че понякога дори журналистите разпространяват невярна информация несъзнателно. 

"Толкова бързо се променя информационната среда. Намират нови и нови начини за разпространението на невярна информация, затова и хората, които се занимават с журналистика, е хубаво да ъпдейтват своите умения", призова Марчев.

А потребителите - да се съмняват здравословно в нещата, които четат.