"Нахлуването в Украйна е основано на лъжи": Пригожин вече оспорва и мотивите за войната

Според Евгений Пригожин руските военни "се къпят в кръв"

23.06.2023 | 21:45 Редактор: Юлиан Христов

Президентът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че нахлуването в Украйна е основано на лъжи от страна на Кремъл.

Той е направил това изказване във видеозапис, разпространен от пресслужбата му в Telegram.

Пригожин често атакува руското военно ръководство, но сега за първи път разбива основните аргументи на Русия за "специалната военна операция", с която започна войната в Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

"Нищо извънредно не се случи на 24 февруари. Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може (Сергей) Шойгу (б. р. – министърът на отбраната на Русия) да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", каза Пригожин, цитиран от БТА.

По-рано днес собственикът на "Вагнер" бе цитиран от Франс прес да казва, че руската армия отстъпва в редица сектори на юг и на изток в Украйна.

По този начин той влезе в противоречие с твърденията на Кремъл, според които украинската контраофанзива е провал, отбелязва АФП.

"Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват", каза Пригожин във видеото.

"Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко в нашата отбрана", заяви той. 

"Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва", добави Пригожин, според когото руските военни "се къпят в кръв".

Думите на Пригожин не може да бъдат проверени от независим източник. Те обаче противоречат на тези на руския президент Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу, според които руската армия отблъсква украинските атаки, отбелязва AFP.

Снимка: БГНЕС