Пригожин: Бойците на "Вагнер" все още чакат обещаните от Путин медали

Частната компания бе начело на битката в източния град Бахмут, превзет миналия месец от руските сили

20.06.2023 | 14:48 Редактор: Юлиан Христов
Пригожин: Бойците на

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза днес, че повечето от бойците му все още не са получили медалите си, обещани от президента Владимир Путин за приноса им в най-кръвопролитната битка в украинската война.

Това изказване е поредният обрат във враждата на Пригожин с руското висше военно командване.

Частната компания "Вагнер" бе начело на битката в източния град Бахмут, превзет миналия месец от руските сили след деветмесечни сражения. Путин поздрави "Вагнер" и руската армия и каза, че всички, които са се отличили в сраженията там, ще получат държавни призове.

Пригожин публично обвини министерството на отбраната и ръководството му в некомпетентност и неспособност да снабдява адекватно силите му и каза, че повечето от хората му не са били наградени.

"От държавните награди (обещани заради Бахмут) са получени само отличията "Герой на Русия". Нищо не е присъдено на по-голямата част от бойците. Списъците са в Министерството на отбраната", каза той в изявление, разпространено от пресслужбата му, предаде БТА.

Според него около наградите се е създала само голяма шумотевица. Но много от бойците, сражавали се в Бахмут и загинали там, вече са забравени, докато руски генерали се кичат с дрънкулки.

Снимка: БГНЕС