Пригожин: Шойгу не ръководи правилно, "Вагнер" няма да му се подчини

В Бахмут загинали десетки хиляди души

11.06.2023 | 20:24 Редактор: Петя Кръстева
Пригожин: Шойгу не ръководи правилно,

Евгений Пригожин каза, че бойците му от "Вагнер" няма да подпишат никакъв договор с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Така той публично отхвърли опита на Министерството на отбраната да подчини неговата частна военна компания, предаде Ройтерс. Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин неведнъж е обвинявал руското военно ръководство в "предателство", тъй като според него те не успяват да водят правилно войната в Украйна.

Нито Шойгу, нито началникът на генералния щаб Валерий Герасимов не са коментирали публично обидите от страна на Пригожин, чиито сили през май превзеха украинския град Бахмут след битка, в която загинаха десетки хиляди души.

Министерството на отбраната заяви, че Шойгу е наредил на всички "доброволчески отряди" да подпишат договори с неговото министерство до края на месеца - стъпка, която според него ще повиши ефективността на руската армия.

Пригожин и наемниците му от "Вагнер" се прочуха с дестабилизирането според Съединените щати на държави в Африка, ограбването на природните им ресурси и с намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г. Той заяви, че САЩ са дестабилизирали толкова много държави по света, че Вашингтон няма моралното право да прави подобни изявления.

Пригожин заяви, че "Вагнер" е напълно подчинен на интересите на Русия, но че високоефективната му управленска структура ще пострада, ако се подчинява на Шойгу.

"Шойгу не може да ръководи правилно военни формации", каза Пригожин и допълни, че "Вагнер" координира действията си в Украйна с генерал Сергей Суровикин, когото руските медии нарекоха "генерал Армагедон", пише БТА.

Пригожин заяви, че отказът му да се подчини на заповедта министерството би могъл да спре доставките за "Вагнер". 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Meme
преди 10 месеца