Джеймс Камерън предупредил OceanGate за опасността, поразен е от приликите между "Титаник" и "Титан"

Не е ясно дали ще е възможно да бъдат открити и прибрани останки от телата 

23.06.2023 | 13:59 Редактор: Тодор Петров

Трагичен край на експедицията до потъналия "Титаник". Снощи бреговата охрана на САЩ обяви, че са намерени останки от подводницата, които говорят за претърпяна катастрофална имплозия. Заключението е, че и петимата на борда са загинали. 

"Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан", заявиха от компанията OceanGate. 

Петимата на борда бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишният му син Сюлейман, 77-годишният френски океанограф Пол-Анри Наржоле и Стоктън Ръш, основател и директор на OceanGate.

Съболезнования изразиха Белият дом и британското правителство, както и екипите, участвали в операцията по издирването. Трудно е да се определи кога е настъпила аварията на апарата. Намерени са пет големи парчета, включително по-голямата част от вътрешния корпус на "Титан". 

Спасителните екипи претърсваха с кораби и самолети хиляди квадратни километри дни наред. Безпилотните апарати, които са изпратени към океанското дъно, продължават да събират данни. Не е ясно дали ще е възможно да бъдат открити и прибрани останки от телата в екстремните условия на такава дълбочина. 

Експерти повдигнаха въпроса защо са били пренебрегвани съмнения за безопасността на "Титан". Режисьорът и изследовател на морските дълбини Джеймс Камерън отбеляза, че са писани писма до OceanGate с призиви да се извърши сертифициране на апарата. 

"Писах писмо до OceanGate и им казах, че те трябва да се уверят в пълната изправност на апарата. Казах им: "Не можете да взимате хора долу просто така, носите отговорност. И всичко това може да доведе до катастрофа". 

Камерън, който режисира прочутия филм за потъването на "Титаник", каза, че е поразен от приликата с трагедията от 1912 г. Тогава капитанът многократно е предупреждаван за лед по пътя на кораба, но въпреки това продължава с пълен напред в безлунната нощ.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС