Напредва ли Украйна по пътя към ЕС?

Киев кандидатства за членство в блока в началото на 2022 година

22.06.2023 | 22:32 Редактор: Михаела Димитрова
Напредва ли Украйна по пътя към ЕС?

Украйна отбелязва в последните месеци напредък в изпълняването на условията на Европейския съюз за официално започване на преговори за прием, каза днес еврокомисарят по въпросите на добросъседството и разширяването Оливер Вархей, цитиран от ДПА.

Киев кандидатства за членство в блока в началото на 2022 г., няколко дни след началото на руската инвазия, и в момента въвежда реформи въпреки войната, като се надява до края на годината да започне преговори.

Извършени са реформи в две от общо седем приоритетни области - управлението на съдебната система и медиите, каза Вархей пред журналисти в Швеция.

Напредъкът в другите сфери върви "по план" и е постигнат навреме, заяви той.

Реформата на Конституционния съд се оформя и предстои второ четене в парламента в Киев, каза Вархей.

Усилията в борбата с корупцията и прането на пари, както и с ограничаването на влиянието на олигарсите и подсилването на правата на малцинствата, напредват с бавно темпо, допълни той.

Молдова, която малко след Украйна заяви желанието си да стане страна членка на ЕС, въведе реформи в четири от общо девет приоритетни области.

Изпълняването на приоритетните условия има за цел да даде старт на задължителните процеси по реформи в страните кандидатки, които ще бъдат последвани от продължителни преговори, в които желаещите да станат членки на ЕС трябва да се приспособят към законите и стандартите на блока.

Следващата актуална информация за напредъка ще бъде представена през октомври, когато се очаква Комисията да прецени дали да препоръча започването на преговори за членство на лидерите на ЕС, които трябва да вземат решение в средата на декември, предаде БТА.

Започването на преговори за присъединяване към ЕС обаче не е гаранция за членство. Преговорите с Черна гора започнаха през 2012 г., но оттогава са в застой.

Снимка: БГНЕС