"Смятам закона за правилен": Зеленски реши да забрани вноса на книги от Русия и Беларус

Президентът на Украйна е обяснил защо не е подписвал закона по-рано

22.06.2023 | 21:51 Редактор: Михаела Димитрова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е подписал закон 2309-IX за забрана на вноса и разпространението на руски и беларуски книги - година след приемането му от парламента, съобщи Украинская правда. 

"Подписах закона "За изменение на някои закони на Украйна относно установяването на ограничения върху вноса и разпространението на издателска продукция по отношение на държавата-агресор, Република Беларус, временно окупираната територия на Украйна." Смятам закона за правилен“, е написал президентът в своя Telegram.

Зеленски е добавил също, че текстът на закона е изпратен на институциите на ЕС, за да се прецени дали определени разпоредби от закона могат да повлияят на изпълнението на задълженията по отношение на защитата на правата на малцинствата, по-специално на езиковите права, в контекста на препоръката на заключението на Европейската комисия относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС.

Тази седмица  президентът на Украйна е обяснил защо не е подписвал закона по-рано. Смята се, че това не отговаря на член 24 от Конституцията на Украйна, предаде "Фокус".

На 19 юни 2022 г. Върховната Рада одобри Закон № 2309-IX "За изменение на някои закони на Украйна относно установяването на ограничения върху вноса и разпространението на издателска продукция по отношение на държавата-агресор, Република Беларус, временно окупираната територията на Украйна“. На следващия ден е предадено на президента за подпис.

Снимка: БГНЕС