Беларус приема тактически ядрени оръжия от Русия, Зеленски поиска строги санкции

България и още 15 държави от ЕС са предложили помощ на Украйна по европейския механизъм за гражданска защита

14.06.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Беларус вече приема руски тактически ядрени оръжия, твърди президентът Лукашенко. По думите му, някои от тях са три пъти по-мощни от американските атомни бомби, пуснати над Хирошима и Нагасаки.

Общо 10 ракети и 10 дрона са ударили Украйна през нощта, по информация от украинските военновъздушни сили. Съобщава се за шестима загинали в Сумска област. Най-малко трима са убитите в черноморското пристанище Одеса, където Русия е изстреляла четири крилати ракети. При обстрела избухна пожар до бизнес център и склад на търговска верига. Обстрел имаше и в Харковска, Запорожка и Днепропетровска област.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за още по-строги санкции, които да блокират използването на чужди компоненти в руските ракети.

"За съжаление, Русия и до момента има възможност да получава критично важни компоненти, създавани в компании от различни държави, в това число някои наши партньори. По различни пътища тези части се доставят на руската страна. В една от прихванатите ракети са открити над 50 компонента с произход от различни страни. Украйна въведе санкции срещу всички руски фирми, които произвеждат ракети. Такива пълни ограничения трябва да има и на глобално равнище", каза украинският президент.

От Европейската комисия съобщиха, че България и още 15 държави от ЕС са предложили помощ на Украйна по европейския механизъм за гражданска защита за справяне с последиците от разрушаването на стената на язовира "Каховка".

Всички са предоставили водни цистерни, помпи, лодки, спасително оборудване, генератори за ток. Украйна ще получи още помощ от европейските стратегически запаси, които включват и подвижни пречиствателни станции.

В Москва по-рано президентът Владимир Путин заяви, че Русия обмисля да излезе от сделката за износ на зърно през Черно море. Като причина той посочи неспазване на клаузи и условия, които засягат експорта на руски торове. Путин каза това на среща с военни кореспонденти и блогъри.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


2
3 rate up comment rate down comment 0
Филибелия
преди 10 месеца
Комедиантчето ще свърши зле. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
България
преди 10 месеца
Зеленски е наркоман, който продаде държавата си за жълти стотинки. А група *** му помагат. Сигнализирай за неуместен коментар