Ще спре ли доставката на руски газ към Европа? Украйна казва тежката си дума

Не мога да си представя как би могло да бъде двустранно, каза украинският енергиен министър

22.06.2023 | 11:21 Редактор: Вяра Димова
Ще спре ли доставката на руски газ към Европа? Украйна казва тежката си дума

Един от последните тръбопроводи, пренасящи руски газ към Европа, може да бъде затворен до края на следващата година, когато договорът за доставка на Украйна с "Газпром" изтече, заяви украинският енергиен министър.

В интервю за Financial Times Герман Галушенко казва, че шансовете Киев и Москва да договорят подновяване на петгодишния договор за транзит, подписан през 2019 г., са малки – макар че маршрутът през Украйна допринася за почти 5% от общия внос на газ за Европа.

"Наистина не мога да се представя как би могло да бъде двустранно", отговаря Галушенко на въпрос дали Украйна ще бъде готова за предоговаряне на споразумението с Москва след стартираната миналата година инвазия. "Мога да ви кажа, че готвим нашата система за ограничаване на доставките", добавя той.

Решението на Москва да намали доставките на газ за Европа миналата година предизвика енергийна криза, стимулирайки инфлацията и увеличавайки разходите за живот из континента. Но докато няколко маршрута бяха затворени, украинският тръбопровод е един от двата, които продължават да пренасят газ, макар и с намален обем.

Според данни на енергийната консултантска компания ICIS Австрия разчита на руски газ, преминаващ през Украйна за около половината от газовите си доставки през май, а в Словакия този дял е 95%.

Енергийният министър казва, че Европа ще бъде сравнително подготвена за допълнително забавяне на доставките, след като трябваше да се адаптира към подобни съкращения в миналото, намалявайки търсенето и обръщайки се към алтернативен внос като втечнен природен газ.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС