fallback

"Любовта трябва да се насърчава": Естония узакони еднополовите бракове

38% от естонците все още смятат хомосексуалността за неприемлива

20.06.2023 | 22:01 Автор: Елеонора Танева

Парламентът на Естония одобри Закон за узаконяване на еднополовите бракове. Законопроектът получи 55 гласа в 101-местния парламент от коалицията на либералните и социалдемократическите партии, която Калас събра след силната си победа на изборите през 2023 г. Така Естония се превърна в първата централноевропейска държава, която прави това.

Еднополовите бракове са законни в голяма част от Западна Европа, но не и в централноевропейските страни, които някога са били под комунистическо управление и са членували в ръководения от Москва Варшавски договор, а сега са членове на НАТО и до голяма степен на ЕС.

"Сякаш държавата най-накрая ме приема. Досега трябваше да се боря за всичко. Трябваше да се обърна към съда, за да осиновя собствените си деца. Сега съм човек с права", казва 46-годишната лесбийка Анели Лепамаа.

"Моето послание (към Централна Европа) е, че това е трудна борба, но бракът и любовта са нещо, което трябва да насърчавате", заяви министър-председателят Кая Калас пред медиите след гласуването.

Законът ще влезе в сила от 2024 г.

В предимно светската балтийска страна с население от 1,3 млн. души 53 % от населението подкрепиха еднополовите бракове в проучване на Центъра за правата на човека от 2023 г. Преди десетилетие този дял е бил 34%, уточнява БГНЕС.

Въпреки това 38% от естонците все още смятат хомосексуалността за неприемлива.

Хомосексуалистите в Естония са склонни да запазят дискретност по отношение на своята идентичност, а според правителството половината от тях наскоро са били подложени на тормоз.

Снимка: Bloomberg.com

fallback
Още от Свят
fallback