Всеки трети ден в Германия загива жена от домашно насилие

Всяка четвърта жена в Германия е преживяла поне веднъж в живота си физическо или сексуално насилие от партньора си

18.06.2023 | 20:49 Редактор: Юлиан Христов
Всеки трети ден в Германия загива жена от домашно насилие

Случаите на домашно насилие в Германия са нараснали значително през 2022 година. Две трети от жертвите са жени. Броят на недекларираните случаи навярно е още по-висок, защото не всички подават жалби.

По данни на "Велт ам Зонтаг" в Германия е имало почти 180 000 жертви - с 9,3% повече, отколкото през предходната 2021 година. През юли ще излезе нов обширен анализ по този въпрос.

Вестник "Велт ам Зонтаг“ се позовава на министерствата на вътрешните работи и на криминалните отдели на 16-те федерални провинции – от тях излиза, че полицията е регистрирала общо 179 179 жертви на домашно насилие в цялата страна.

Като извършители се посочват съпрузи, бивши партньори и членове на семейството. Две трети от жертвите са жени. Броят на недекларираните случаи навярно е значително по-голям, защото много от тях не смеят да подадат жалба. Две трети от жените, които са жертви на насилие, не се обръщат към полицията или не търсят помощ другаде, дори и след най-тежко насилие, пише DW.

Според министъра по проблемите на семейството Лиза Паус всяка четвърта жена в Германия е преживяла поне веднъж в живота си физическо или сексуално насилие от страна на своя партньор или бивш партньор. Според статистиката всеки трети ден в Германия загива жена, убита от своя партньор или бивш партньор.

В момента в цялата страна има близо 400 защитени домове за жени и повече от 750 консултантски центъра. Потребността от повече подобни институции е очевидна, смятат експерти.

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Западни ценности
преди 10 месеца
Сигурно е много демократично ... Хасан и той участва в класацията Сигнализирай за неуместен коментар