Животът в Николаев: Нищо не може да ни шокира, никой не знае кога ще умре

Имахме всичко, после дойдоха "руските братя" и заявиха, че ще ни спасяват, каза един от местните

16.06.2023 | 18:01 Редактор: Вяра Димова
Животът в Николаев: Нищо не може да ни шокира, никой не знае кога ще умре

Наводнението се е разпростряло на огромна площ, на 70 километра северно от "Нова Каховка" картината е плачевна, в Николаев и околните села са наводнени къщи и градини. Всичко, което са отглеждали хората, е унищожено.

През ноември украинската армия освободи част от Херсонска област, а фронтовата линия се отдалечи от Николаев – преди това обаче градът беше подложен на масиран обстрел от руските части, припомня германската обществено-правна медия АРД. Сега ситуацията там отново е критична.

Градът беше частично наводнен след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка".

"Вече нищо не може да ни шокира и не се страхуваме от нищо. Та нали никой не знае кога ще умре", казва пред АРД Виктория. Приятелката ѝ Ирина добавя, че първоначално са треперели при всяка въздушна тревога по време на ужасяващите руски бомбардировки.

Още 60 километра по-нататък в източна посока е село Афанасиевка. Там водата се издига на метър от земята, а спасители с надуваеми лодки помагат на хората да напуснат наводнените къщи. Селото се намира на река Инсулец и е обкръжено от няколко езера. Водата е заляла мостовете и дигите, а селото на практика е откъснато от света.

Селото има 370 жители, разказва на АРД една жена, която раздава на нуждаещите се пресен хляб и бутилки с минерална вода, като отмята имената им в списък. "Макар да сме под вода, половината от жителите решиха да останат в селото". Сред тях има и повече от 20 деца с техните родители, добавя жената.

Също и Лида Ивановна е решила да остане в Афанасиевка. "Преживях руската окупация и вече не се плаша от нищо", казва тя. От съседната къща възрастна жена се оплаква, че всичко в градината ѝ е унищожено: лехи с картофи, лук и домати – всичко е под вода. За жената, която живее с малка пенсия, е било важно да произвежда сама плодове и зеленчуци. "Сега всичко бе унищожено", казва тя за АРД, цитирана от DW.

"Живеехме си мирно и всички имаха достатъчно. После дойдоха "руските братя" и заявиха, че ще ни спасяват", възмущава се жената. "Влизаха по къщите и питаха как така успяваме да живеем добре. Казах им, че просто трябва да се работи – да обработваш земята и да я обичаш", разказва жената пред АРД.

Наводнението изправя хората в Херсонска област пред огромни предизвикателства, на те не губят чувството си за хумор. "Тук стана като във Венеция", казва шеговито Виктория. 

Снимка: БГНЕС