50-годишен албанец се е предал в полицията за побоя на Кадриески

Мъжът отрекъл да е викал "мръсен българин" по време на боя, двамата имали неуредени сметки

14.06.2023 | 16:36 Редактор: Юлиан Христов
50-годишен албанец се е предал в полицията за побоя на Кадриески

50-годишен албанец се е предал в полицията за побоя над един от основателите на българския клуб в Република Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески.

Източници на македонската телевизия "Алфа" разкриват, че нападателят е село Велеща и е с инициали А.Н. Той сам се е явил в полицейското управление в Струга.

По данни на медията предполагаемият нападател и Кадриески, който е от стружкото село Лабунища, са се познавали добре, а взаимните им неразбирателства кулминирали след спречквания в казино в Струга. Двамата имали дългогодишни неуредени отношения, свързани с парични задължения. В показанията си пред полицията А.Н. твърди, че не само че никога не се е обръщал към Кадриески с думите "мръсен българин", но – по думите му –"етническата му принадлежност не ме засяга и няма причина да споря за българската му идентичност".

Говорителят на охридското районно полицейско управление Стефан Димоски пояснява, че с лицето А.Н. е проведен разпит в 21:00 часа местно време във вторник (22:00 часа българско време). За разговора е уведомен прокурор, пише "Фокус".

Македонското МВнР апелира към въздържане от преждевременни квалификации до пълното разрешаване на случая.

"Това събитие не трябва да хвърля сянка върху институционалните усилия за отстояване на правата и интересите на по-малките общности, включително усилията за конституционно-правно гарантирани права за тях, сред които и българската общност. Призоваваме обществените и политически субекти от съседна България да дадат възможност на държавните институции да изяснят обстоятелствата около събитието и да процедират съобразно нормативната уредба", посочиха от МВнР.

Българското МВнР пък проверява дали президентът на българския клуб е бил нападнат от омраза.

Министърът на вътрешните работи на югозападната ни съседка Оливер Спасовски обяви, че случаят е разкрит и че един човек е задържан. Прокуратурата разследва мотивите му.

Тази сутрин Кардиески беше изписан от многопрофилната болница в Струга в добро здраве. В профила му във Facebook е била качена снимка на Кадриески и секретаря на "Цар Борис III" Християн Пендиков.