Нападателите на Бекир крещели "мръсен българин", в Струга нямат апаратура да го лекуват

Мъжът е запомнил лицата на биячите

14.06.2023 | 14:04 Редактор: Елеонора Танева

Нападнатият заради българско самосъзнание Бекир Кадриески в Струга е с множество рани, настанен е в болницата в Струга, но в лечебното заведение липсва апаратура. Една от водещите версии за нападението е българското му самосъзнание. За Bulgaria ON AIR негов близък приятел, заяви, че ще настояват Бекир да бъде лекуван в България.

С думите "мръсен българин" Бекир Кадриески, който е с македонско гражданство, но българско самосъзнание, е бил пребит посред бял ден в Република Северна Македония.

"Той не е в добро състояние, бит е много, има съмнение за вътрешни кръвоизливи. В болницата в Струга нямат нужната апаратура", каза Виктор Стоянов.

Именно заради това близките на Бекир ще поискат той да бъде транспортиран в българска болница. "Надявам се МВнР и посолството да предприемат някакви действия, с които да му окажем по-добра медицинска грижа", уточни Стоянов.

Бекир не познава нападателите си, но е успял да запомни лицата им. 

"Той е бит от един човек и е държан от други двама негови съучастници. Той е един от изявените българи в РСМ. Направил е много за българската култура там", сподели приятелят на Бекир.

Оказва се обаче, че това не първо посегателство срещу мъжа.

"Преди той е бил нападан, арестуван, бит от службите в РСМ", заяви съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Живко Чакракчиев.

Вчера от външното ни министерство обявиха, че е изпратен служител на генералното ни консулство в Битоля, който вече е в Струга и проверява фактите около случая. След побоя последваха и политически реакции. От ГЕРБ определиха деянието като брутален акт. 

"Ще настояваме по всички международни канали престъплението да бъде щателно разследвано, а виновниците - наказани с цялата строгост на закона", гласи позицията на партията.

От парламентарната трибуна от БСП също осъдиха посегателството. "Ще защитим правата на всеки един, който се самоопределя като български гражданин или човек с българско самосъзнание, независимо на територията на коя страна се намира", каза депутатът Иван Ченчев.

Само преди 5 месеца и друг български гражданин беше пребит по особено жесток начин в Охрид.

Вижте повече в репортажа.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Освен да "благодарим" на Е*, който ни изнудваше за ветото, а нашите прод****ци коленичиха, както вигаги. Г-н Макрон не беше ли гарант заедно с останалите съюзници? Сега смехотворното подчинено правителство ще сложи ли вето или пак ще мълчи "по европейски" за сметка на достойнството ни и правата на българите в СМ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 10 месеца
Дано не тези биячи да им се върне всичко, което са сторили. Така да бъде! Но тук България трябва да вземе крупни мерки. Да се засили още повече влиянието ни в Македония! България да стане силна държава и да няма чуждо влияние. Нека икономиката ни се възроди и да бъдем силниз и единни. Така да бъде и пребъде! Сигнализирай за неуместен коментар