Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR: Терорът към българите в РСМ продължава, Скопие не взима мерки

Извършителите на престъпленията от омраза в РСМ биват поощрявани, категоричен е българският евродепутат

13.06.2023 | 21:55 Редактор: Калина Донкова

Терорът към българите в Република Северна Македония, които декларират своята идентичност, продължава, а македонските власти не предприемат ясни и категорични мерки за ограничаване на тези случаи. Това коментира в ефира на предаването "Директно" българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

По-рано днес стана ясно, че един от съпредседателите на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески е бил жестоко пребит и обиждан на етническа основа на база българския си произход от неизвестни към момента лица. 

"Извършителите на престъпленията от омраза и физическите посегателства срещу българи не се наказват бързо и ефективно. Напротив - в някои случаи те биват поощрявани с атмосферата, която се създава там от политици, журналисти, от представители на академичния свят, от общественици, продължаващи с идеологията от комунизма и с епитетите към България като фашисти, татари и всичко останало", категоричен бе той.

Ковачев вече е информирал за случая Европейската комисия и всички депутати в Европейския парламент, изпратил е и писмо до посланика на Европейския съюз в Скопие, както и до Европейската служба за външни действия.

"Това е пореден атентат срещу открито заявяващ българската си идентичност човек. Това е фундаментално човешко право на самоопределяне", посочи още българският евродепутат пред Bulgaria ON AIR.

"РСМ да спре да замита под килима Те трябва да променят Конституцията си, но не е само това, а и изпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. и на двата протокола, подписани към договора, за стъпки срещу езика на омразата, за промени в учебниците и за интегрирането на българите във всички нива на управление на РСМ", изтъкна още Ковачев.

Пред "Директно" той коментира и изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Страсбург пред Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основни права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

"Много шум за нищо. Дефакто абсолютно нищо не чухме. Това е едно закрито заседание и наистина господин Гешев беше там около 15-20 минути. Не чухме нищо конкретно и ново, което да не е било чуто в медиите в България", каза той.

По думите му това е било "безсмислена акция" от страна на Елена Йончева, българският представител в групата.

Вижте целия разговор във видеото.