Костадинов: От Втората световна война насам има невиждани репресии над българите в РСМ

"Възраждане" ще направи всичко необходимо, за да защити нашите сънародници", заяви лидерът на "Възраждане"

13.06.2023 | 19:57 Редактор: Искра Ангелова
Костадинов: От Втората световна война насам има невиждани репресии над българите в РСМ

"Възраждане" ще направи всичко необходимо, за да защити нашите сънародници в Република Северна Македония. Това заяви в профила си във Facebook лидерът на партията Костадин Костадинов. Повод за коментара му е нападението срещу председателя на Сдружението на българите "Шемето" в Струга Бекир Кадриески.

Костадинов посочва, че Кадриески е част от общността на торбешите - македонските българомохамедани.

"Бекир няма българско гражданство, защото т.нар. българска държава го кара да докаже, че е българин, а пък той, освен че няма такива документи, е и мюсюлманин, което на практика го обрича никога да не получи български паспорт", коментира Костадинов.

"Побоят над Бекир и цялата верига от невиждани от Втората световна война насам репресии над българите са пряка последица от вдигнатото вето над преговорния процес с Македония", допълва лидерът на "Възраждане".

Костадин Костадинов заявява, че по време на посещението си в германския Бундестаг ще постави този проблем пред германските депутати.

"Няма да спрем, докато не получим пълни гаранции за правата на нашите сънародници в Македония и подкрепа от нашите "партньори" в ЕС", допълва Костадинов.

В информация на българското външно министерство, публикувана на сайта на ведомството, се казва, че към момента се изясняват фактите около случая и дали той е в резултат на престъпление от омраза.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Илия Кънев
преди 10 месеца
Има такива и у нас. Чичо ми прекара 4 години в затвора, заради това че е български македонец. За това пак се чете у тях, така че чиста балканска трагедия. Питайте македонските партии от Благоевград да ви е по-ясно. Сигнализирай за неуместен коментар